Tak, wszystkie te przepisy na makaron ryżowy zawierają składnik gwiazdkowy (makaron ryżowy)- zobaczysz również „pałeczki ryżowe”, „ryżowe vermicelli” lub „makaron vermicelli” na opakowaniach w lokalnym sklepie spożywczym-ale jest tak wiele różnorodności w obrębie kategorii. Kanon makaronu ryżowego jest równie obszerny, co pyszny, i warto zapoznać się z rzeczywistymi nazwami makaronu, jeśli jeszcze ich nie znasz.
Kilka naszych go-to’s: Bánh pho, płaskie kluski ryżowe, które są średniej szerokości, są dobre do siorbania z miski zupy. Chińskie ho fun, znane jako kway teow w Azji Południowo-Wschodniej, są bardzo szerokie i ciągnące się, idealne do dań ze smażonego makaronu ryżowego. Cienki Hsinchu mifen jest kluczem do wspaniałego makaronu stir-fry. I jest ich tak wiele, że nie mamy miejsca, aby je wszystkie wymienić – zróbmy więc przerwę, aby faktycznie ugotować niektóre z nich. Oto nasze najlepsze przepisy na makaron ryżowy – plus jeden łatwy, bonusowy przepis, abyś mógł zacząć – makaron singapurski.
-
Photo by Heami Lee, food styling by Judy Haubert, prop styling by Rebecca Bartoshesky
Instant Pot Beef Pho
Nie potrzebujesz woka, aby zrumienić cebulę w tym przepisie na makaron ryżowy; wszystko dzieje się bezpośrednio w Instant Pot. Ty do potrzebują spędzać niektóre czas zbierać akompaniamenty słuzyć obok zupy: cienko krojona cebula, scallions lub zielona cebula, fasolowe kiełki, świeże zioła, limonkowe kliny i sriracha lub hoisin sos.
-
Photograph by Cody Guilfoyle, Prop Styling by Nicole Louie, Food Styling Thu Buser
Bánh Cuốn z wieprzowiną, krewetkami i grzybami
Możesz spojrzeć na te wietnamskie rolki ryżowe i pomyśleć: „Gdzie jest makaron?” W rzeczywistości cienkie jak papier płaty ryżu, które owijają się wokół pikantnego nadzienia, można uznać za jeden wielki makaron.