Najlepsze blendery potrafią wszystko – od blitzowania codziennego smoothie po przygotowanie dużej porcji masła orzechowego czy kruszenie kostek lodu do arbuzowej margarity. Ale jak oddzielić przysłowiową pszenicę od plew? Aby pomóc Ci w tym przedsięwzięciu, rozmawiałem z redaktorem naczelnym ds. żywności Kendrą Vaculin, która przetestowała milion blenderów (mniej więcej) i oferuje świetny wgląd w najlepsze opcje dla różnych typów użytkowników. Według niej i innych pracowników kuchni testowej BA, najlepszym blenderem jest Vitamix 5200, ale to nie jedyny, który kocha. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej na temat jej najlepszych wyborów.
Blender Vitamix 5200
Który typ blendera jest dla mnie odpowiedni?
Ogólnie lubimy dzielić blendery stołowe na dwie kategorie: standardowe i wysokowydajne. To, który z nich będzie najlepszy dla Ciebie, zależy od kilku czynników, takich jak to, do czego planujesz go używać, jak często planujesz go używać i ile chcesz wydać na urządzenie kuchenne. Standardowe blendery są, cóż,standard. Te konwencjonalne modele – jak KitchenAid 3-Speed Ice Crushing Blender – są świetne dla osób, które lubią raz na jakiś czas zrobić smoothie lub świeżą salsę, ale ich możliwości blendowania są ograniczone.
Jeśli jesteś kimś, kto robi smoothie codziennie i gorące zupy i sosy często, możesz chcieć rozważyć wysokowydajny blender, taki jak Vitamix 5200. Te blendery, często oznaczane jako profesjonalne blendery, są wyposażone w super mocne silniki, które mogą pracować z bardzo dużą prędkością. Są w stanie poradzić sobie z trudniejszymi zadaniami, takimi jak miażdżenie orzechów czy rozdrabnianie twardego jarmużu na zielone smoothie. Dzięki większej liczbie ustawień i możliwości, zapewniają również większą precyzję i kontrolę.
Najlepszy blender: Vitamix 5200
Vitamix 5200 należy do najbardziej wszechstronnych blenderów. Vaculin nie bez powodu nazywa go GOAT: Ten wysokowydajny blender tworzy aksamitne smoothies z odpowiednią ilością powietrza wtopionego za każdym razem. Jest to prawdopodobnie najpopularniejszy model z serii Vitamix Legacy, a jego 2-konny silnik sprawia, że jest to jeden z najmocniejszych blenderów na rynku. „Uwielbiam regulowane 10-stopniowe pokrętło, w przeciwieństwie do jedno- lub dwustopniowych ustawień prędkości, które można spotkać w większości standardowych blenderów” – mówi Vaculin. „Mogę zacząć od niższej mieszanki i pracować aż do pełnej prędkości, co pomaga mi czuć się super w kontroli tego, co blenduję” Innym aspektem, który uwielbia, jest jego wysoki, smukły pojemnik o pojemności 64 uncji. „Jest świetny do emulgowania, ponieważ możesz mżawka oleju w czasie pracy silnika i jesteś dalej od ostrza,” dodaje. Cena jest wysoka, ale jeśli używasz blendera codziennie i chcesz modelu, który poradzi sobie z mocnymi składnikami, takimi jak orzechy lub lód, inwestycja jest tego warta. (Bonus: większość blenderów Vitamix posiada pięcio- lub dziesięcioletnią gwarancję)
Blender Vitamix 5200
Bardziej przystępny cenowo wysokowydajny blender: Vitamix E310
Jeśli chcesz mieć opcję o dużej mocy w łagodniejszym punkcie cenowym, rozważ Vitamix E310. Jest to najbardziej przystępny cenowo blender klasy profesjonalnej tej marki (nie należy go mylić z najtańszym blenderem oferowanym przez Vitamix, Vitamix One, którynie jest blenderem klasy profesjonalnej). Podobnie jak 5200, E310 również posiada 2-konny silnik i 10-biegowe pokrętło. Największą różnicą jest wielkość i kształt pojemnika. Ma on pojemność 48 uncji i jest krótszy na podstawie, co ułatwia jego przechowywanie. 5200 jest blenderem roboczym Vaculin, ale E310 jest tym, który ma w domu – i uważa, że jest to właściwy wybór dla większości domowych kucharzy. Nadal nie wiesz, który model Vitamixa wybrać do domu? Znajdź najlepszy dla siebie Vitamix z naszym pełnym przewodnikiem zakupu.
Blender Vitamix E310 Explorian
Najlepszy standardowy blender: KitchenAid 3-Speed Ice Crushing Blender
Nie każdy chce lub potrzebuje blendera klasy profesjonalnej. W wielu przypadkach wystarczy standardowy blender. Vaculin mówi, że ten od KitchenAid działa lepiej niż niektóre wysokowydajne blendery, których używała. Jest to bardzo dobry, niedrogi blender z trzema prędkościami i funkcją kruszenia lodu. Chociaż nie jest stworzony do trudniejszych zadań, takich jak robienie masła orzechowego lub całkowite rozdrabnianie jarmużu, to jednakbędzie wyczaruje doskonałą zupę z kabaczka i smoothie z mango i szpinaku. Jest to budżetowy wybór, który zapewni Ci wiele korzyści.
KitchenAid 3-Speed blender do kruszenia lodu
Najlepszy blender osobisty: Zwilling Enfinigy Personal Blender
Słowami Vaculina: This. Blender. Rocks. Z 500-watowym silnikiem jest super mocny i jest jednym z najbardziej efektywnych osobistych blenderów na rynku. Jest na tyle zgrabny i kompaktowy, że zmieści się w szafkach kuchennych, ale jest też na tyle uroczy, że może stać na blacie. Vaculin twierdzi, że 20-uncjowy, wolny od BPA słoik blendera jest łatwy do picia lub nalewania – i jest to idealny rozmiar do pojedynczych porcji napojów. Ten wysokiej klasy blender jest wyposażony w ustawienia smoothie i pulsacyjne, ukryty wyświetlacz mocy i wygodną pokrywę do picia na wynos. „Jako osoba, która uwielbiała swój Magic Bullet na studiach, ten jest o wiele lepszą i bardziej elegancką alternatywą” – mówi Vaculin.
Zwilling Enfinigy Personal Blender
Co to jest blender immersyjny?
W przeciwieństwie do blatów, blendery immersyjne – zwane też blenderami ręcznymi – mają postać małych, ręcznych rączek. Pracują one cudownie do ubijania, emulgowania i przecierania żywności bezpośrednio w pojemniku, w którym je gotujesz, więc są idealne do blendowania kremowej zupy ziemniaczanej lub sosu marinara w garnku. W niektórych przypadkach są one po prostu wygodniejsze w użyciu i łatwiejsze do przechowywania. Szukasz najlepszych blenderów zanurzeniowych? Podoba nam się ten 600-watowy model ze stali nierdzewnej od All-Clad i ten skromny 300-watowy model od Cuisinart.
All-Clad Immersion Blender ze stali nierdzewnej
Cuisinart Smart Stick Two-Speed Hand Blender
Jaka jest różnica między blenderami a robotami kuchennymi?
Pomijając oczywistą różnicę w kształcie, największe różnice między blenderami a robotami kuchennymi to siła ich silników i ostrość ostrzy. W przeważającej części ostrza blenderów nie są zbyt ostre. Są właściwie dość tępe i polegają na silniku o dużej mocy, aby rozbić, zmiksować i zrobić purée ze składników. Warto używać blendera, gdy przygotowujemy rzeczy z dużą ilością płynu – smoothie, koktajle proteinowe i inne mrożone napoje.
Z drugiej strony, roboty kuchenne mają ostre jak brzytwa ostrza i mniej wydajne silniki. Najlepiej sprawdzają się przy rozdrabnianiu suchych składników i gdy chcemy uzyskać trochę tekstury, np. pesto. Są również świetne do siekania składników takich jak cebula, czosnek czy orzechy.