Strona główna Show Biznes 8 pytań dotyczących sera i serowarstwa, na które odpowiada znany degustator i...

8 pytań dotyczących sera i serowarstwa, na które odpowiada znany degustator i sędzia serów

Może i powiedzenie brzmi „wszyscy krzyczymy o lody”, ale ja uważam, że wszyscy powinniśmy krzyczeć o ser.

Odkąd pamiętam, ser był moim absolutnym, niekwestionowanym ulubionym jedzeniem. Czasami, kiedy wyznaję to innym, wydają się zmieszani, a ja często zastanawiałam się dlaczego.

Na początek, ser ma taką gamę smaków, tekstur i konsystencji. Kęs brie jest zupełnie inny niż kęs gorgonzoli, która jest szalenie inna niż Gruyère dojrzewająca w jaskini lub świeża, słona mozzarella.

Uwielbiam jeść ser prosto z lodówki, kiedy jest w temperaturze pokojowej, kiedy jest roztopiony i ooey gooey lub kiedy jest roztopiony i uber-crispy. Od sera edamskiego i Fontina do Manchego i Taleggio, świat sera ma tak wiele do zaoferowania. I love ser.

Sery mają taką gamę smaków, faktur i konsystencji.

Jeśli ser nie jest twoim ulubionym jedzeniem, może powodem jest to, że czuje się onieśmielający do zakupów lub pracy z nim w domu. Czasami trudno jest wiedzieć, od czego zacząć, gdy przygotowuje się deskę serów dla grupy przyjaciół. Kupienie mozzarelli do lasagni nie jest wielkim wysiłkiem, ale zidentyfikowanie najlepszych złożoności i odmian wysokiej jakości serów na deskę serów jest nieco większym przedsięwzięciem.

Aby zdemistyfikować wszystkie rzeczy związane z serem, Salon Food rozmawiał przez e-mail z Craigiem Gile, północno-zachodnim regionalnym menedżerem sprzedaży w Cabot Creamery Co-operative. Gile jest byłym klasyfikatorem sera Cabot, który degustował do 200 próbek sera dziennie. Obecnie ocenia konkursy serów i przedstawia detalistom „prezentacje sensoryczne” dotyczące wyboru najlepszych serów.

Poniższy wywiad został lekko zredagowany dla jasności i długości.

Co sprawiło, że zacząłeś działać w „serowym świecie”?

Dorastając na małej farmie mlecznej w północnym Vermont, zawsze miałem pasję do produktów mlecznych. Zacząłem pracować w firmie Cabot wkrótce po ukończeniu studiów. Po latach spędzonych w charakterze klasyfikatora (degustatora) serów, zacząłem angażować się w szerszy świat serów, kiedy zacząłem prowadzić szkolenia związane z serami, prezentować na konferencjach serowarskich i służyć jako sędzia serowy.

Opowiedz nam o swoich doświadczeniach w Cabot Creamery.

To było niesamowite pracować dla rolników, którzy koncentrują się na długoterminowym sukcesie i pracować ze współpracownikami, którzy są często bardzo długo stażem. To niesamowity zasób pracy dla firmy, która ma tak niską rotację i pełnych pasji pracowników. Zawsze wiesz dokładnie, do kogo się zwrócić, gdy potrzebujesz porady i pomocy przy projekcie.

  Jak komórki macierzyste mogą być wykorzystane w leczeniu chorób układu krążenia?

Chcesz więcej świetnego pisania o jedzeniu i przepisów? Zapisz się do newslettera Salon Food, The Bite.


Posiadanie właścicieli farmerów jako moich szefów zapewnia, że zawsze podejmujemy decyzje, które są w długoterminowym interesie firmy, konsumentów i środowiska – a nie takie, które uspokajają krótkoterminowe interesy. Wspaniale jest też pracować w firmie tak świadomej społecznie i ekologicznie. Jesteśmy pierwszą spółdzielnią mleczarską, która uzyskała status B Corp, certyfikat, który sygnalizuje najwyższy poziom odpowiedzialności środowiskowej i społecznej.

Czy masz jakieś wyróżniające się doświadczenia ze swojego serowego zaplecza, pamiętne momenty lub topowe sery?

„. …artysta tworzący rzeźbę z 700-funtowego bloku sera.”

Jedna z moich najbardziej pamiętnych chwil pochodziła z mojego pierwszego doświadczenia sędziowania w United States Championship Cheese Contest. Miejscem zawodów było fenomenalne Lambeau Field w Green Bay, Wisc. Pierwszego dnia mogłem zwiedzić najwyższe piętro stadionu i podziwiać atrium pełne serowych ekspertów w białych fartuchach, tysięcy serów i artysty tworzącego rzeźbę z 700-funtowego bloku sera.

Czy wolisz niuanse i złożoność sera na własną rękę? Czy też często rozkoszujesz się nim jako gotowanym składnikiem potraw?

Zazwyczaj wolę degustować sery samodzielnie. Zazwyczaj aktywnie lubię myśleć o tym, co degustuję i jak doświadczam ciała sera. Zawsze jest w tym trochę detektywistycznej pracy, w której zastanawiam się, co powoduje pozytywne lub wadliwe smaki. Po wskoczeniu na pokład z bardziej pandemicznym gotowaniem w ciągu ostatnich trzech lat, mam głębsze uznanie dla próbowania gotowania z serem.

Czy uważasz, że „najlepsze sery” mają tendencję do pochodzenia z określonych krajów lub regionów?

W Wielkiej Brytanii i Europie legalne definicje sera mają tendencję do wiązania się z regionami i bardzo konkretnymi praktykami make. Myślę, że skutkuje to bardziej spójną jakością, ale brakuje kreatywności. W USA legalne definicje sera nie są powiązane z regionami, a wymogi dotyczące wytwarzania nie są tak restrykcyjne. Skutkuje to szerszym zakresem jakości, ale daje możliwość opracowania nowych receptur serów i otwiera bramy dla nowych pasjonatów, którzy mogą zaangażować się w tę branżę, ponieważ sery nie są ograniczone do danego regionu.

  25 najlepszych filmów o II wojnie światowej, jakie kiedykolwiek nakręcono

Vermont, na przykład, jest premierowym regionem produkcji sera dojrzałym do innowacji. W 2003 r. opracowaliśmy recepturę serową wraz z Cellars at Jasper Hill Farm w Greensboro, Vt., aby dojrzewać specjalną partię naszego cheddara. Wynik? Pyszny, współpracujący ser o orzechowym aromacie i karmelowej słodyczy. Podczas gdy Stany Zjednoczone mają kieszenie pełne wspaniałych wytwórców (Vermont, Wisconsin, Nowy Jork, Kalifornia, Oregon, Waszyngton), wciąż warto odkrywać miejsca poza tymi regionami. Głównym problemem regionalnym będzie prawdopodobnie to, jak klimat wpływa na zwierzęta. Dodatkowy stres związany z ekstremalnie gorącymi obszarami nie skutkuje zazwyczaj najlepszymi serami.

  Jaki wpływ miała Proklamacja Emancypacji na Południe?

Jak wygląda typowa „prezentacja sensoryczna” w kontekście wyboru najlepszych serów? Jakie są wyróżniające się składniki najlepszych serów?

Lubię, aby ludzie najpierw myśleli o tym, co degustują. Przez większość czasu nie traktujemy jedzenia jak ćwiczenia poznawczego. Zachęcam ludzi, by patrzyli na ser, czuli jego ciało, żuli powoli, myśleli o tym, co smakują. Skupianie się na podstawowych smakach jest świetnym miejscem do rozpoczęcia. Jak bardzo słony jest ten ser? Jak bardzo kwaśny lub kwaskowy jest według mnie? Następnie należy zrozumieć, jaki jest typowy profil smakowy danego sera i jakie dodatkowe smaki mogą być obecne w niektórych próbkach oraz jakie są ich wspólne wady.

Tylko jak konkurencyjny jest świat konkursów serowych? Jakie sery wspominasz jako szczególnie godne uwagi pod względem smaku, konsystencji i aromatu?

Najbardziej udane konkursy serów na świecie to zazwyczaj te, które są najbardziej otwarte na producentów, jeśli chodzi o to, kim są sędziowie, jak przebiega punktacja i w udzielaniu serowarom informacji zwrotnej. W prawie każdym konkursie serów, w którym brałem udział, przesłanie do wszystkich zainteresowanych stron jest takie, że gromadzimy ekspertów, którzy chcą oceniać sery i udzielać informacji zwrotnych. Nagrody są drugorzędne. Serowarzy chcą wiedzieć, że konkurs jest prowadzony przez otwartą i uczciwą organizację.

Czy masz ulubiony ser wszech czasów?

Na szczęście miałem szczęście, aby spróbować niesamowitych serów z całego świata. Jestem częściowy do Cabot Alpine Cheddar, ale nie mam konkretnego ulubionego sera. Mam raczej ulubione doświadczenia związane z serem. Niektóre z moich ulubionych doświadczeń to te, kiedy jestem zaproszony do odwiedzenia producenta sera i nawiązania z nim kontaktu podczas próbowania jego produktu.

Read More

Najchętniej czytane

Pełny tekst: Gow. Arkansas Sarah Huckabee Sanders – odpowiedź GOP na „State of the Union” Bidena

Uwagi Gov. Arkansas Sarah Huckabee Sanders (R) GOP Response to President Joe Biden's State of the Union Address:Dobry wieczór. Jestem Sarah Huckabee Sanders.Bycie mamą...

Jak przebiega obieg węgla przez biotyczne i abiotyczne składniki ekosystemu?

Jak przebiega obieg węgla przez biotyczne i abiotyczne składniki ekosystemu?Cykl węglowy to cykl biogeochemiczny, w którym węgiel przemieszcza się przez biotyczne i abiotyczne składniki ekosystemów. Węgiel szybko krąży między organizmami a atmosferą. Oddychanie komórkowe przez istoty żywe uwalnia węgiel do atmosfery w postaci dwutlenku węgla.Jakie procesy są zaangażowane w cykl węglowy?Cykl węglowyWęgiel przemieszcza się z

Co to jest model z indukowanym dopasowaniem?

Co to jest model indukowanego dopasowania?Model indukowanego dopasowania jest modelem interakcji enzym-substrat. Opisuje on, że tylko odpowiedni substrat jest w stanie wywołać właściwe ułożenie miejsca aktywnego, które umożliwi enzymowi pełnienie funkcji katalitycznej. Model indukowanego dopasowania zaproponowany przez Daniela Koshlanda w 1958 roku.Dlaczego model indukowanego dopasowania jest bardziej akceptowany?Ponadto, model indukowanego dopasowania lepiej wyjaśnia, jak faktycznie

Korzyści płynące z ponownego wykorzystania treści i jak powinieneś to robić

Kiedy utrzymujesz się z publikowania treści online, jedną z rzeczy, których nie chcesz, jest stagnacja liczby wyświetleń i kliknięć. Oznacza to, że ta sama grupa ludzi ogląda Twoją pracę. Z jednej strony pokazuje to, że udało Ci się trafić na właściwy rynek, a oni uznali, że jesteś dla nich wystarczająco istotny. Z drugiej strony oznacza

Jak powstają siły londyńskie?

Jak powstają siły londyńskie?Londyńska siła rozpraszająca jest najsłabszą siłą międzycząsteczkową. Londyńska siła rozpraszająca jest tymczasową siłą przyciągającą, która powstaje, gdy elektrony w dwóch sąsiednich atomach zajmują pozycje, które sprawiają, że atomy tworzą tymczasowe dipole. Siła ta jest czasami nazywana indukowanym przyciąganiem dipolowym.Od czego zależy londyńska siła rozpraszająca?Ogólnie rzecz biorąc, londyńskie siły rozpraszające zależą od masy

Jak sprawdzić, czy transformator dzwonka do drzwi jest uszkodzony?

Jak sprawdzić, czy transformator dzwonka jest uszkodzony?Odczyt 16 V oznacza, że transformator działa prawidłowo. Mniej niż 16 V oznacza, że transformator wymaga wymiany. Dotknij każdą sondę niskonapięciowej lampy testowej do każdego łba śruby na transformatorze, jeśli nie używasz multimetru. Jeśli lampa nie zapali się, transformator jest uszkodzony.Czy dzwonki do drzwi zużywają się?Może się zużywać z

Jakie 3 rzeczy zmieniłabyś w sobie?

Jakie 3 rzeczy zmieniłbyś w sobie?8 rzeczy, które chcę zmienić w sobie w tym rokuOtworzyć się bardziej.Odciąć się od toksycznych ludzi w moim życiu.Jeść bardziej zdrowo.Więcej ćwiczyć.Bardziej doceniać moją rodzinę.Przestać tak bardzo odwlekać.Ustalić dokładnie, co chcę zrobić ze swoim życiem.Przestać brać rzeczy za pewnik.Jak odpowiadasz na pytanie, co byś w sobie zmienił?Jedną z opcji jest

Co Zygmunt Freud sądził o zachowaniu człowieka?

Co Zygmunt Freud sądził o ludzkim zachowaniu?Psychoanalityczna teoria osobowości Sigmunda Freuda twierdzi, że ludzkie zachowanie jest wynikiem interakcji pomiędzy trzema częściami składowymi umysłu: id, ego i superego.Które stwierdzenie dotyczące ludzkiego zachowania Abraham Maslow poparłby 2 punktami?Explanation: Prawdopodobnie jest to stwierdzenie, które poparłby Abraham Maslow, ponieważ dotyczy rozwoju osobistego, co wiąże się z motywacją. Odpowiedź tę

Co powinieneś zrobić, gdy Twój samochód wpada w poślizg?

Co powinieneś zrobić, jeśli Twój samochód wpada w poślizg?Większość poślizgów występuje, gdy warunki są śliskie. Jeśli znajdziesz się w poślizgu, zdejmij stopy z pedałów. Przestań hamować i przestań przyspieszać. Następnie szybko obróć kierownicę w kierunku, w którym chcesz jechać.Czym jest poślizg podczas jazdy?Poślizg oznacza ślizganie się bez obracania. Poślizg występuje, gdy tracisz kontrolę nad układem

Najlepsi dostawcy hostingu Windows z 2021 r

Kilka internetowych dostawców usług hostingowych używać Linux jako serwer hostingowy, a główne powody to jest bardzo szybki, bardzo wiarygodne, jak również bezpieczne i dostępne za darmo. Ponadto, składa się z światowej klasy technologii internetowych / aplikacji dostępnych na całym świecie.Pomimo, że Linux oferuje te niesamowite korzyści, nie będzie on rozwiązaniem potrzebnym dla wszystkich. Jeśli opracowałeś

Czy mogę zrobić zdjęcie portretowe w krajobrazie?

Czy mogę zrobić zdjęcie portretowe krajobrazowe?Przejdź do Edit> Free Transform (Edycja> Przekształcenie swobodne) lub użyj skrótu klawiaturowego Control+T (Command+T na Macu). Złap uchwyt na krawędzi najbardziej oddalonej od zdjęcia i przeciągnij go tak, aby tło rozciągnęło się tak, aby pokryć pusty obszar. Naciśnij Enter lub Return i tło jest teraz rozszerzone z jednej strony.Jak obrócić

Pozostałe newsy

  Jak komórki macierzyste mogą być wykorzystane w leczeniu chorób układu krążenia?

Pełny tekst: Gow. Arkansas Sarah Huckabee Sanders – odpowiedź GOP na „State of the Union” Bidena

Uwagi Gov. Arkansas Sarah Huckabee Sanders (R) GOP Response to President Joe Biden's State of the Union Address:Dobry wieczór. Jestem Sarah Huckabee Sanders.Bycie mamą...

Mitt Romney do George’a Santosa podczas State of the Union: „You Don’t Belong Here

Sen. Mitt Romney (R-UT), nieudany kandydat Partii Republikańskiej na prezydenta w 2012 roku, potwierdził, że powiedział osaczonemu Rep. George'owi Santosowi (R-NY): "Nie należysz tutaj"...

Biden zapomina, kiedy Super Bowl Sunday jest podczas State of the Union

Prezydent Joe Biden wydawał się zapomnieć, kiedy Super Bowl Sunday występuje mniej niż 15 minut w jego State of the Union address we wtorek...

Republikanie krzyczą „Zabezpieczyć granicę” podczas przemówienia Bidena o stanie państwa

Niektórzy republikańscy członkowie Kongresu krzyczeli "Zabezpieczcie granicę!" podczas przemówienia prezydenta Bidena o stanie państwa we wtorek wieczorem, co zmusiło 80-latka do kilku chwil przerwy.Biden...

FACT CHECK: Biden twierdzi, że ograniczył koszty insuliny dla pacjentów Medicare

CLAIM: Prezydent Joe Biden twierdził podczas wtorkowego State of the Union, że Democrats' Inflation Reduction Act umieścił miesięczny cap 0f $35 na kosztach insuliny...