Co powstaje na każdym etapie fotosyntezy?
Fotosynteza to wieloetapowy proces, który wymaga światła słonecznego, dwutlenku węgla i wody jako substratów. Wytwarza tlen i gliceraldehyd-3-fosforan (G3P lub GA3P), proste cząsteczki węglowodanów, które mają wysoką wartość energetyczną i mogą być następnie przekształcone w glukozę, sacharozę lub inne cząsteczki cukru.
Co produkuje fotosynteza quizlet?
Substancją wytwarzaną podczas fotosyntezy są cukry i tlen. Podczas fotosyntezy rośliny i niektóre inne organizmy wykorzystują energię światła słonecznego do przekształcenia dwutlenku węgla i wody w pożywienie.
Które z poniższych są zużywane podczas fotosyntezy?
Podczas procesu fotosyntezy komórki wykorzystują dwutlenek węgla i energię ze Słońca do wytworzenia cząsteczek cukru i tlenu. Te cząsteczki cukru są podstawą dla bardziej złożonych cząsteczek wytwarzanych przez komórkę fotosyntetyczną, takich jak glukoza.
Jakie są dwa główne sposoby odżywiania się roślin?
Istnieją dwa sposoby odżywiania: Autotroficzny – Rośliny wykazują odżywianie autotroficzne i nazywane są producentami pierwotnymi. Rośliny syntetyzują swój pokarm wykorzystując światło, dwutlenek węgla i wodę. Heterotroficzny – Zarówno zwierzęta, jak i człowiek nazywane są heterotrofami, ponieważ ich pożywienie zależy od roślin.
Jakie są jadalne części imbiru i cebuli?
Jadalną częścią cebuli jest łodyga pokryta mięsistymi liśćmi (cebula). Jadalną częścią imbiru jest podziemna łodyga (kłącze).
Jakie są jadalne części cebuli?
Odpowiedź na to pytanie brzmi: B, STEM. Częścią jadalną są przede wszystkim nabrzmiałe liście z domieszką łodygi. Cała roślina nadaje się do jedzenia, jednak zwykle rozwija się dla korzenia. Czerwone lub zielone łodygi są częścią jadalną; liście są trujące.
Jaka jest jadalna część imbiru?
Chociaż nie są tak powszechnie używane jak korzeń, liście i pędy imbiru są jadalne. Są one głównie używane jako aromatyczna dekoracja, podobnie jak posiekany szczypiorek lub zielona cebulka, a nie spożywane samodzielnie.