Ja może być denerwujący kończyć z liśćmi laurowymi w twój usta podczas gdy jadać na luscious polewce lub serdecznym gulaszu. W momencie, gdy twój język znajduje ten poszarpany i nieapetyczny liść, możesz spanikować, zastanawiając się, Czy można jeść liście laurowe, czy powinienem to wypluć?
To z powodu długoletniej plotki, że liście laurowe są toksyczne, dzięki ich wizualnemu podobieństwu do innych członków rodziny wawrzynów – takich jak wawrzyn górski lub wiśniowy – które są trujące dla ludzi i zwierząt gospodarskich. Czytaj dalej, aby odkryć prawdę o tym liściu laurowym.
Czy można jeść liście laurowe?
Nie, nie powinieneś jeść liści laurowych. Nawet po wielu godzinach gotowania w garnku, liście laurowe są nadal szokująco twarde i spiczaste. Zdają się przeczyć wszelkiej logice kulinarnej i nie miękną ani nie stają się delikatne. W związku z tym, połknięcie liścia laurowego spowoduje nieprzyjemne uczucie w ustach, może spowodować zadrapanie jamy ustnej lub przełyku, a w końcu może stać się przyczyną zadławienia. Dlatego nie należy jeść liści laurowych ani podawać ich rodzinie czy gościom na kolację.
Czy liście laurowe są trujące?
Liście laurowe nie są trujące ani toksyczne. Jednak jeśli wgryziesz się w liść laurowy, natychmiast będziesz chciał go wydalić z ust, ponieważ jest on prawie niemożliwy do przeżucia lub połknięcia, bez względu na to, jak długo był gotowany.
Co zrobić z liśćmi laurowymi
Liście laurowe dodają odpowiednią nutę smakową do wielu wolno gotowanych potraw, od gulaszu i zupy po duszone dania mięsne. Ponieważ jednak nikt nie chce, aby liść laurowy znalazł się w jego ustach, najlepiej wyrzucić go przed podaniem do stołu.
Aby ułatwić to zadanie, trzymaj liście laurowe w całości i zapamiętaj, ile ich zawarłeś w swoim przepisie, abyś wiedział, ile ich usunąć. Aby uzyskać niezawodną metodę, która nie będzie wymagała wyprawy na ryby do dużej kadzi z zupą, dodaj liść laurowy do bouquet garni (zioła trzymane razem za pomocą sznurka kuchennego lub zawinięte w szew).
Jak smakują liście laurowe?
Podczas gdy wąchanie suszonego liścia laurowego może przynieść podejrzanie mało aromatu, w środku jest zapakowane mnóstwo smaku. Aby go wydobyć, potrzebny jest tylko płyn do gotowania i trochę ciepła.
Liść laurowy ma niemal miętowy smak, z subtelnymi nutami sosny i czarnego pieprzu. Jest to jeden z tych smaków, które mogą nie być w stanie zidentyfikować w daniu natychmiast, ale jeśli kopiesz w zupie lub gulaszu, który nie użył liścia laurowego, zauważysz, że „czegoś” brakowało. Ten niepozorny składnik zrobi wszystkie różnicę w Warzywnej Indyka zupie, Kraju Chucka pieczeń z grzybowym sosem i Crawfish Etouffee.