Dzięki różnym obawom dotyczącym zdrowia i klimatu, Amerykanie mogą wkrótce być zmuszeni do rezygnacji z gotowania na gazie. W poniedziałek amerykański komisarz ds. bezpieczeństwa produktów konsumenckich Richard Trumka Jr. powiedział.Bloombergże agencja federalna rozważała ogólnokrajowy zakaz instalowania nowych piecyków gazowych – lub przynajmniej nowy zestaw standardów mających regulować ich toksyczne opary, takich jak obowiązkowa instalacja wysokowydajnych wywiewek w kuchniach domowych i restauracyjnych. „Każda opcja jest na stole” – powiedział Trumka. „Produkty, których nie można uczynić bezpiecznymi, mogą zostać zakazane”
Miasta takie jak Los Angeles, Seattle i Nowy Jork już zdelegalizowały kuchenki gazowe w niektórych rezydencjach. Na początku tego miesiąca gubernator Nowego Jorku Kathy Hochul zaproponowała zakończenie podłączania gazu we wszystkich nowych budynkach w stanie. Jednak co najmniej 20 innych rządów stanowych, w tym w Utah, Ohio i Iowa, uchwaliło prawa zapobiegające wprowadzaniu przez miasta zakazów używania gazu ziemnego – ruchy te są obecnie sprzeczne z oczekującymi działaniami Consumer Product Safety Commission (CPSC). Mimo to, wydaje się prawdopodobne, że ogólnokrajowy ruch w kierunku elektryczności nie jest kwestią „jeśli”, ale „kiedy”.
Więc co jest zdrowie i wpływ na środowisko pieców gazowych?
Przez dziesięciolecia naukowcy i aktywiści starali się ujawnić szkodliwe działanie piecyków gazowych, które są obecnie używane w około 40% domów w USA i prawie 80% restauracji. Podczas spalania, piecyki gazowe uwalniają dwutlenek azotu, tlenek węgla i formaldehyd w ilościach, które naruszają normy jakości powietrza na zewnątrz, ustalone przez Agencję Ochrony Środowiska. Nawet gdy nie są aktywnie używane, z pieców gazowych nadal wydobywa się metan, gaz cieplarniany, który jest uważany za silniejszy niż dwutlenek węgla, choć nie utrzymuje się w atmosferze tak długo.
Badania pokazują, że zanieczyszczenia wewnątrz pomieszczeń spowodowane gotowaniem na kuchenkach gazowych mogą być szczególnie szkodliwe dla płuc, upośledzają zdolności poznawcze i zwiększają prawdopodobieństwo rozwoju astmy u dzieci o 24%. Inna recenzja oszacowała niedawno, że 12,7% przypadków astmy u dzieci można przypisać kuchence gazowej w ich gospodarstwie domowym – inni eksperci porównali te efekty do mieszkania w tym samym domu co palacz. (Chociaż ekonomistka z Uniwersytetu Browarnego Emily Oster zakwestionowała wnioski z badań nad astmą)
Co politycy i szefowie kuchni myślą o tym nowym rozwoju?
Niektórzy Republikanie wzięli na Twittera ostrzegając swoją bazę, że administracja Bidena, która naciska na uczynienie amerykańskich domów bardziej energooszczędnymi, nadmiernie wkracza do amerykańskich kuchni. „Waszyngtońscy biurokraci nie powinni mieć wpływu na to, jak Amerykanie przygotowują swój obiad” – napisał na Twitterze reporter z Karoliny Południowej Jeff Duncan, nazywając to posunięcie „chwytem władzy” Tymczasem nowojorska Rep. Alexandria Ocasio-Cortez poparła posunięcie agencji, tweetując o negatywnych związkach między tlenkiem azotu a wydajnością poznawczą.
Niektórzy w branży restauracyjnej byli równie rozgrzani, twierdząc, że gaz jest najbardziej wydajną metodą gotowania na skalę. „Więcej paszy w wojnie z gazem, który będzie bolał domy o niskich dochodach i małe biz.” tweetował Andrew Gruel, szef kuchni z Kalifornii, który pojawił się jako sędzia na Food Network’sFood Truck Face Off. Stratis Morfogen, dyrektor zarządzający Brooklyn Chop House w Nowym Jorku, powiedział Tuckerowi Carlsonowi, że wszelkie zakazy „zniszczyłyby nasz przemysł”, powołując się na niebotyczne rachunki za prąd. Justin Lee, szef kuchni w zamkniętym Fat Choy w Nowym Jorku, stał się przypadkowym fanem, kiedy okazało się, że jego nowa kuchnia nie jest wyposażona w instalację gazową. Musiał zadowolić się indukcją, która w końcu stała się „koniem roboczym” restauracji, jak powiedziałThe New York Times. „Może zagotować wodę w kilka minut, co w przypadku gotowania makaronu jest znacznie szybsze niż w przypadku gazu”.
Komisarz Trumka spokojnie próbował uspokoić obawy, wyjaśniając, że wszelkie potencjalne regulacje dotyczyłyby nowych inwestycji, a nie obecnie zainstalowanych piecyków gazowych. „Aby było jasne, CPSC nie przychodzi po niczyje piecyki gazowe” – napisał na Twitterze. Trumka wyjaśnił dalej, że każdy Amerykanin, który zdecyduje się teraz przejść z gazu na prąd, może otrzymać 840 dolarów rabatu w ramach niedawno uchwalonej ustawy o redukcji inflacji. Opracowanie planu działania również będzie wymagało czasu: Agencja planuje rozpocząć zbieranie opinii publicznej na temat wszelkich zagrożeń stwarzanych przez kuchenki gazowe w najbliższym marcu.
A co to wszystko oznacza dla domowych kucharzy?
Amerykanie posiadający kuchenki gazowe notorycznie niechętnie zamieniają je na elektryczne lub indukcyjne alternatywy. Nawet z rabatem, jest to drogie. Ale to wahanie jest również dzięki sprytnej propagandzie Big Gas, która emitowała okropne reklamy przez cały XX wiek i wykorzystywała zwroty, takie jak „gotowanie z gazem”, aby pozycjonować grillowanie w płomieniach jako najszybszą drogę do miasta smaku.
Choć kuchenki elektryczne wolniej się nagrzewają i chłodzą, gotowanie indukcyjne ma swoje zalety. Tracisz trochę magii dotykowej, kiedy wymieniasz pokrętła i płomienie na przyciski i magnesy. Ale garnek wody dochodzi do wrzenia w czasie o połowę krótszym niż na kuchence gazowej. Regulacja temperatury jest niezwykle precyzyjna i niemal natychmiastowa, co czyni je idealnymi do gulaszu i bulionu, które wymagają niskiego, powolnego i równomiernego ciepła. A ponieważ nie ma ognia ani ciepła powierzchniowego, są one znacznie bezpieczniejsze w użyciu, bez możliwości poparzenia pobliskich przedmiotów. Nie wspominając o tym, że są praktycznie bezemisyjne.
Nawet niektórzy profesjonalni szefowie kuchni podejmują się gotowania indukcyjnego w domu. Eric Ripert, właściciel kuchni Le Bernardin na Manhattanie, zainstalował ostatnio w swoich dwóch domach kuchenki indukcyjne – i podoba mu się to. „To jest o wiele bardziej precyzyjne niż oglądanie płomienia,” powiedziałThe New York Times. „Możesz naprawdę skupić się na swoim gotowaniu i zwrócić uwagę na to, co jest wewnątrz patelni, a nie na to, co jest pod nią”.
Kiedy rozmawiałem z Sophią Hampton, rzeźnikiem całych zwierząt, do poprzedniego artykułu o gotowaniu indukcyjnym, śpiewała pochwały swojego palnika indukcyjnego. Doceniła to, że może używać go przez noc do robienia bogatych bulionów kostnych, ponieważ bez płomieni, indukcja po prostu „nie może spalić twojego domu” Hampton powiedziała również, że wszelkie drobne kompromisy związane z rezygnacją z kuchenek gazowych były więcej niż warte, by odejść od paliw kopalnych: „Po prostu uważam, że w pewnym momencie musimy się opanować”