Jakich składników potrzebujesz, aby zrobić ciasteczka od podstaw?
Składniki US Customary Metric 1x 2x 3x
- 1 szklanka solonego masłazmiękczonego.
- 1 szklanka białego (granulowanego) cukru.
- 1 filiżanka jasnego brązowego cukru pakowanego.
- 2 łyżki czystego ekstraktu waniliowego.
- 2 duże jajka.
- 3 szklanki uniwersalnej mąki.
- 1 łyżka sody oczyszczonej.
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia.
Jak zrobić cukrowe ciasteczka od podstaw bez masła?
Instructions
- Połącz w misce 2 szklanki mąki, 1/2 łyżeczki soli i 2 łyżeczki proszku do pieczenia, wymieszaj. Dodać 3/4 szklanki cukru, wymieszać.
- Upuść ciasto łyżeczką na nieposmarowaną blachę do ciasteczek. Włóż blachę z ciastkami do piekarnika nagrzanego do 400 stopni.
Jak sprawić, by cukier przyklejał się do ciasteczek?
Alternatywną metodą na przyklejenie cukru do ciasteczek jest upieczenie ich najpierw i ostudzenie. Następnie lekko posmarować ciasteczka po kolei roztworem jednej części lekkiego syropu kukurydzianego na dwie części wody i zanim wyschnie, wysypać cukier na ciasteczko. Lekko stuknij ciasteczko na boku, aby usunąć nadmiar cukru.
Co sprawia, że ciasteczko jest miękkie?
Użyj więcej brązowego cukru Brązowy cukier jest higroskopijny, co oznacza, że przyjmuje i zatrzymuje wilgoć, bardziej niż cukier granulowany. Dodanie wilgoci do ciasta na ciasteczka może pomóc uczynić je bardziej miękkim i chrupiącym, i pozostać miękkim na dłużej.
Jak długo trwa pieczenie ciasteczek od podstaw?
Piecz ciasteczka przez 9-11 minut. Pozwól im ostygnąć przez kilka minut na blasze. Gdy ostygną, zapadną się z powrotem na siebie.
Jak zrobić ciasteczka od podstaw bez brązowego cukru?
Innym łatwym sposobem na zastąpienie brązowego cukru będzie użycie złotego cukru pudru. Jeśli jesteś regularnym piekarzem to najprawdopodobniej już masz to zapisane w swojej szafce. Caster cukier jest dużo drobny niż granulowany cukier więc ono rozpuszcza szybko w mieszaninę. To wielka oszczędność czasu.
Jak zrobić ciasteczka od podstaw bez wiórków czekoladowych?
- Rozgrzej piekarnik do 350 stopni F.
- Śmietana masło i cukry razem używając elektrycznego miksera.
- Wymieszaj w jajku i wanilii.
- Wymieszaj w mące, soli i sodzie oczyszczonej aż do dobrego połączenia.
- Uformuj kulki i umieść je na nieposmarowanej tłuszczem blasze.
- Piec 10-12 minut lub do krawędzi są tylko zaczynając brązowy.
Czy można użyć normalnej czekolady do ciasteczek?
Tak, normalna czekolada spożywcza może być szeroko stosowana jako zamiennik czekolady do pieczenia w prawie każdym przepisie. Jednak ze względu na fakt, że czekolada spożywcza ma już dość dużą ilość dodanego do niej cukru, możesz chcieć odpowiednio zmniejszyć ilość cukru w swoim przepisie.
Jakiej czekolady powinienem użyć do ciasteczek?
Z 40-70% zawartością kakao i niższym stosunkiem cukru do kakao, półsłodkie chipsy pozostają najlepszym wyborem. Prześwitują przez ciasto i zachowują swój kształt, dając wyraźne kieszonki z czekolady w każdej porcji ciasta.
Czy mogę użyć w ciasteczkach wiórków z mlecznej czekolady zamiast półsłodkiej?
Przechowywać tak długo jak rok w szczelnym pojemniku, w chłodnym, ciemnym miejscu. – Czekolada mleczna: Połączenie czekolady, masła kakaowego, cukru i stałych składników mleka w celu uzyskania bardzo łagodnego produktu używanego najczęściej do jedzenia, nie gotowania. Nie może zastąpić półsłodkiej, gorzkiej lub ciemnej w przepisach.