Jakie jest pięć procesów mikroewolucji?
Mikroewolucja to zmiana częstotliwości alleli, która zachodzi w czasie w obrębie populacji. Zmiana ta wynika z pięciu różnych procesów: mutacji, selekcji (naturalnej i sztucznej), przepływu genów, migracji genów i dryfu genetycznego.
Jakie są trzy sposoby, w jakie dobór naturalny może zmienić rozkład cech?
Dobór naturalny na cechy poligeniczne może wpływać na rozkład fenotypów na trzy sposoby: dobór kierunkowy, dobór stabilizujący lub dobór zakłócający. Fitness ewolucyjny to sukces w przekazywaniu genów do następnego pokolenia.
Czym są nowe allele?
Mutacje genów dostarczają nowych alleli, czyniąc te mutacje ostatecznym źródłem zmienności. Mutacja genu to zmiana w sekwencji nukleotydów DNA, powodująca powstanie alternatywnej sekwencji, zwanej allelem. Mutacje występują losowo i mogą być korzystne, neutralne lub szkodliwe.
Czego wynikiem są nowe allele?
Zmienność genetyczna może być spowodowana przez mutację (która może stworzyć całkowicie nowe allele w populacji), losowe kojarzenie, losowe zapłodnienie i rekombinację między homologicznymi chromosomami podczas mejozy (która przetasowuje allele w obrębie potomstwa organizmu).
Skąd się biorą różne allele?
Jeden allel dla każdego genu w organizmie jest dziedziczony od każdego z rodziców tego organizmu. W niektórych przypadkach oboje rodzice dostarczają ten sam allel danego genu, a potomstwo jest określane jako homozygotyczne („homo” oznacza „taki sam”) dla tego allelu.
Jaki jest najlepszy przykład hipotezy prowadzącej do nowych metod eksperymentalnych?
Najlepszym przykładem hipotezy prowadzącej do nowych metod eksperymentalnych był eksperyment Morgana, w którym wykorzystał on muszki owocowe. Thomas Hunt Morgan kontynuuje badania genetyczne Gregora Mendla.
Dlaczego Mendel wybrał roślinę grochu do swojego eksperymentu?
Dla Gregora Mendla, rośliny grochu były fundamentalne w umożliwieniu mu zrozumienia sposobu, w jaki cechy są dziedziczone między rodzicem a potomstwem. Wybrał rośliny grochu, ponieważ były łatwe w uprawie, mogły być szybko hodowane i miały kilka obserwowalnych cech, takich jak kolor płatków i kolor grochu.