Novozymes zakupił swój pierwszy system UV oparty na technologii raslysation, która inaktywuje mikroorganizmy w napojach i innych nieprzezroczystych cieczach za pomocą światła UV. System zostanie zainstalowany w jej zakładzie produkcyjnym w Kalundborg.
Przyjęcie technologii raslysation poprawi środowisko pracy i zmniejszy zużycie energii dla globalnego lidera rynku enzymów przemysłowych, przewiduje firma. Celem jest zastąpienie pracochłonnych systemów filtracji, zapewniając jednocześnie zwiększone bezpieczeństwo i niższe zużycie energii.
Co to jest raslysation?
Ponieważ wiele enzymów nie wytrzymuje wysokich temperatur pasteryzacji, Novozymes stosuje dziś klasyczną filtrację wgłębną, aby usunąć bioobciążenia w swoich produktach. „Nasi pracownicy codziennie wymieniają ciężkie zestawy płyt filtracyjnych w ramach procesu oczyszczania gotowego koncentratu enzymatycznego,”ujawnił Steen Skaerbaek, starszy dyrektor w Novozymes.
Technologia Raslysation ma potencjał, by zrewolucjonizować ten proces. Wykorzystuje ona źródło światła UV połączone z filtrem świetlnym, który koncentruje określony rodzaj światła UV. Ciecz jest kierowana obok źródła światła w „kontrolowanym ruchu” tak, że cała ciecz jest oświetlona. Technika ta skutecznie inaktywuje bakterie. Jednocześnie zachowuje więcej naturalnego smaku, witamin i białek. Technika ta może być stosowana do wielu płynnych pokarmów i płynów.
Technologia firmy Lyras do inaktywacji mikroorganizmów za pomocą światła UV zamiast ciepła była wcześniej nazywana „zimną pasteryzacją”. Jednak firma powiedziała, że ponieważ słowa „zimna” i „pasteryzacja” są sprzeczne, technologia ma – raslysation – pochodzi od pierwszych trzech liter nazwiska wynalazcy, Rasmusa Mortensena, i duńskiego słowa oznaczającego światło.
„Raslysation uwalnia nas od [the depth filtration] procedury. Jednocześnie zyskujemy jeszcze większą kontrolę nad niepożądaną aktywnością mikrobiologiczną w naszych procesach. Spodziewamy się również, że zauważymy różnicę w naszych rachunkach za energię. Biorąc wszystko pod uwagę, raslysation pod każdym względem wpisuje się w zieloną strategię Novozymes,”rozwinął Skaerbaek.
Zwiększona energia i wydajność
Według Lyrasa, „przełomowa” technika jest znacznie mniej energochłonna niż tradycyjne metody pasteryzacji i filtracji. Raslysation oszczędza 60-90% energii i 60-80% wody, której wymaga tradycyjna pasteryzacja – ujawniła firma.
„Spodziewamy się, że po pełnym wdrożeniu technologia pozwoli zaoszczędzić energię,”ruben Riksted, kierownik marketingu Lyras, powiedział FoodNavigator. „Jednak w przypadku stosowania z obróbką enzymatyczną nie jest to największa korzyść. Największe oszczędności pojawią się w ilości godzin pracy, które można zredukować i ilości filtrów wgłębnych, które nie będą już potrzebne. Usunięcie tych filtrów może zaoszczędzić wiele pieniędzy i odpadów, ponieważ filtry są jednorazowego użytku i muszą być zmieniane codziennie. Proces czyszczenia sprzętu [will be] znacznie prostszy dzięki raslysacji. Uproszczony proces zapewni również mniejszą ilość zmarnowanego produktu i więcej godzin produkcyjnych.”
Oczekuje się, że mniejsza ilość przestojów i zwiększona wydajność spowodują oszczędności kosztów, kontynuował Riksted.„W firmie Lyras spodziewamy się, że oszczędności związane z rezygnacją z używania w procesie filtrów wgłębnych zwrócą inwestycję w ciągu 3-5 lat. Do tego należy dodać łatwiejsze czyszczenie, więcej godzin pracy, optymalizację pracy ręcznej i uproszczone przetwarzanie,”rozwinął.
Obecne środowisko inflacyjne i kryzys energetyczny ogarniający Europę sprawiły, że redukcja kosztów znalazła się w centrum uwagi. Jednak Riksted umieścił to w długoterminowym kontekście zwiększenia stabilności sektora i zapewnienia przystępnych cen dla konsumentów. „Obniżenie kosztów działania jest jednym z parametrów, które dają każdej firmie przewagę nad konkurencją. Tutaj wierzymy, że nowa technologia zmniejszy ogólny koszt produkcji i dla konsumenta. Kiedy firmy inwestują w zrównoważone zamienniki ich obecnej technologii, będzie to miało również korzyści dla środowiska, co pozwoli zaoszczędzić pieniądze dla firm, ponieważ nie muszą one kupować kredytów klimatycznych, ale także pomoże zmniejszyć dotkliwość przyszłych katastrof klimatycznych.”
Rzeczywiście, jest to ważny filar misji firmy Lyras. Firma postawiła sobie za cel zmniejszenie światowej emisji CO2 o ponad milion ton do 2030 r. poprzez wdrożenie swoich jednostek raslysation w przemyśle przetwórstwa cieczy.
Nowy system raslysation firmy Novozymes będzie w stanie przetworzyć 45 000 litrów przemysłowej cieczy enzymatycznej na godzinę, a firma ma plany dalszego wdrażania tej technologii. „Gdy technologia UV zapewni oczekiwane wyniki w lokalizacji Novozymes w Kalundborg, następnym krokiem logistycznym będzie zainstalowanie technologii UV Lyras w kilku naszych globalnych strategicznych zakładach, które produkują enzymy i białka o wysokiej wartości dla przemysłu spożywczego,”ujawnił Skaerbaek.
Lyras CTO Nete Zarp Nielsen powiedział, że Novozymes powinien zostać doceniony za chęć inwestowania w nowe, zielone technologie. „Trzeba dać dużym, uznanym firmom, takim jak Novozymes props za dawanie przykładu i integrowanie nowych i zielonych technologii. Novozymes był fantastycznym partnerem w procesie testowania i projektowania optymalnego rozwiązania. Jesteśmy dumni, że wspólnie stworzyliśmy podstawy systemu, w który firma o wysokim poziomie badań Novozymes chciałaby zainwestować i wykorzystać globalnie w przyszłości,”zauważył Nielsen.