rok 2023 ledwie się rozpoczął, ale już ma pierwszą poważną ofiarę: Ronzoni ogłosił w zeszłym tygodniu, że w styczniu tego roku zaprzestanie produkcji pastiny, makaronu w kształcie gwiazdy, uwielbianego w wielu włosko-amerykańskich domach.
Ronzoni podał niewiele informacji, dlaczego zaprzestanie produkcji pastiny, oprócz tweeta, którym marka się podzieliła, twierdząc, że była to trudna, ale nieunikniona decyzja wynikająca z problemu z dostawcą. „Szukaliśmy intensywnie alternatywnego rozwiązania, ale nie byliśmy w stanie zidentyfikować realnego rozwiązania” – czytamy w tweecie. Łzawe pożegnania pojawiły się na TikTok; użytkownicy Twittera potępili decyzję, z jednym użytkownikiem dzielącym się gifem zWhite Lotus’Jennifer Coolidge płacząca i strzelająca z pistoletu z podpisem „Ja po znalezieniu osoby w Ronzoni odpowiedzialnej za zaprzestanie produkcji pasty” W tej chwili na Change.org utworzyło się sześć osobnych petycji, które próbują uratować makaron. Tymczasem miłośnicy pastiny offline zaczęli już gromadzić pudełka.
Rozumiem to zniszczenie: Dorastałem, jedząc zszywkę comfort food, która często była podawana z prostą, ale obfitą kombinacją soli, masła, mleka lub parmezanu. Moja matka zrobiła to dla mnie, kiedy byłem chory i to było pierwsze jedzenie, które nauczyłem się robić na kuchence. W pewnym momencie w piątej klasie, robiłam je codziennie jako przekąskę po szkole. Po dwóch tygodniach znajdowania maleńkich gwiazdek w kuchennym odpływie, mama sucho poinformowała mnie, że nadszedł czas, by „ostudzić go pastiną”.
Pastina dosłownie oznacza „mały makaron” i może odnosić się do dowolnej liczby miniaturowych makaronów, ale Ronzoni, założona w 1915 roku przez włoskiego imigranta, pomogła w głównym nurcie kształtu gwiazdy znalezionej w miskach z makaronem w całych Stanach Zjednoczonych. Gotuje się w kilka minut ze względu na swój mały kształt i sprawia, że kapryśny dodatek do zup, czy to w kurczaku i gwiazdach, czy w uroczystym włoskim weselu. Często kroi się go z resztek makaronu. Skrawki ciasta, które stały się niebiańskie.
Uwielbienie dla pastiny zaczyna się już w młodym wieku. Na YouTube można znaleźć tysiące filmów, na których użytkownicy robią pastinę „tak jak robiła to nonna”.The Sopranos odwołuje się do niej wielokrotnie; Carmela z miłością nazywa danie „pastiną”, gdy oferuje jej przyrządzenie dla chorych członków rodziny. „Pastina to jedyna rzecz, na którą mogę liczyć” – napisał jeden z ponurych petentów. Inny rozszerzył znaczenie dania dla włoskich Amerykanów: „Pastina jest najlepsza! Mam ją od dziecka i teraz robię ją dla mojej rodziny. Nie róbcie tego! Zabijacie moje i wielu włoskich tradycji rodzinnych! Basta!”
Dziś, ilekroć robię pastinę, myślę o tym, dlaczego tak bardzo przywiązałam się do tego towaru. Byłam jedyną czarną dziewczyną w piątej klasie, wysiadałam z autobusu z kędzierzawymi włosami, o które nie wiedziałam, jak zadbać, i łaknęłam najbardziej pocieszającego jedzenia, jakie znałam. Nawet jeśli mam niewielki kontakt z białą, włosko-amerykańską stroną mojej dalszej rodziny, wciąż mam ochotę na pastinę, kiedy jestem chora lub mam złamane serce. Podobnie jak moja matka, zawsze trzymam pudełko w mojej spiżarni.
Jedna mała ulga: Chociaż wydaje się, że skromna pastina jest najnowszą ofiarą w coraz bardziej niepewnym łańcuchu dostaw, sieć supermarketów Barillarobi wygląda na to, że nadal będzie tworzyć ikoniczny kształt. Więc spokojnie, moi koledzy zjadacze gwiazd – pasta będzie żyła dalej, nawet jeśli może być trudniejsza do znalezienia niż wcześniej. W międzyczasie, zejdźcie do najbliższej alei z makaronami, tak jak ja to zrobię, i zróbcie zapasy.