Total Time
Prep Time: 20 min. Czas gotowania: 35 min. + schładzanie
Robi się
8 porcji
Vegan Pecan Pie Recipe fot. Taste of Home
Składniki
- 1-1/2 szklanki mąki uniwersalnej
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki zimnego oleju kokosowego o smaku masła
- 3 do 4 łyżek schłodzonego niesłodzonego mleka kokosowego
- WYPEŁNIENIE:
- 1-1/4 szklanki syropu klonowego
- 2/3 szklanki wody, podzielone
- 3 łyżki stołowe skrobi kukurydzianej
- 2 łyżki stołowe oleju kokosowego o smaku masła
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1/2 łyżeczki soli
- 1-1/2 szklanki posiekanych pekanów
- 1/2 filiżanki połówek pekanów
- Wegańskie lody waniliowe, opcjonalnie
Wskazówki
- W dużej misce wymieszać mąkę z solą, dodać olej kokosowy, aż powstanie kruszonka. Stopniowo wmieszać tyle mleka kokosowego, aby masa trzymała się kupy po naciśnięciu. Uformuj w dysk. Przykryć i wstawić do lodówki na 30 minut lub do 2 godzin.
- Na lekko posypanej mąką powierzchni rozwałkuj ciasto na okrąg o grubości 1/8 cala; przenieś do 9-calowego talerza do pieczenia. Przytnij skórkę do ½ cala poza krawędź talerza; ukształtuj krawędź. Odłóż do lodówki na 30 minut. Rozgrzej piekarnik do 425°.
- Wyłóż skórkę podwójną grubością folii. Wypełnić ciężarkami do pierogów, suszoną fasolą lub niegotowanym ryżem. Piec na dolnej półce piekarnika, aż skórka będzie gotowa, około 5 minut. Zdejmij folię i obciążniki; piecz, aż skórka zacznie się brązowić, około 10 minut. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 350°.
- W małym rondlu połącz syrop klonowy i 1/3 szklanki wody. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Zmniejszyć ogień; gotować, bez przykrycia, przez 5 minut. W małej misce, ubij skrobię kukurydzianą i pozostałą 1/3 szklanki wody, aż będzie gładka. Stopniowo mieszaj na patelni. Ponownie doprowadzić do wrzenia. Gotuj i mieszaj, aż lekko zgęstnieje, 1-2 minuty. Zdejmij z ognia. Wymieszaj z olejem kokosowym, wanilią i solą. Wymieszać z posiekanymi pekanami.
- Wlać do skórki. Ułóż połówki pekanów na wierzchu. Piec do momentu, gdy ciasto będzie puszyste i złote (środek nie będzie ustawiony), 30-35 minut. Studzić na drucianym stojaku przez 1 godzinę. Schładzaj w lodówce przez noc lub do zastygnięcia. Jeśli chcesz, podawaj z wegańskimi lodami waniliowymi.
Wegański Pecan Pie Porady
Czy to wegańskie ciasto pekanowe jest również bezglutenowe?
Chociaż ten konkretny przepis na wegańskie ciasto pekanowe nie jest bezglutenowy, można go łatwo uczynić tak z substytucją bezglutenowej skórki do ciasta. Wystarczy podwójnie sprawdzić następujące w przepisie bezglutenowej skorupy ciasta: Jeśli używa skrótu, upewnij się, że jest to skrót roślinny; jeśli używa masła, upewnij się, że jest to masło wegańskie; i dwukrotnie sprawdź, że przepis nie ma żadnych jaj.
Czy należy podawać wegańskie pecan pie na ciepło czy na zimno?
Nie ma złego sposobu, aby cieszyć się ciastem! Podawaj wegańskie ciasto pekanowe na ciepło i świeżo po wyjęciu z piekarnika lub jedz je na zimno prosto z lodówki. Albo, możesz nawet jeść go w temperaturze pokojowej – wszystko zależy od Twoich osobistych preferencji.
Co można podać z wegańskim pecan pie?
Możesz podać wegańskie ciasto pekanowe z obfitą polewą z bezmlecznej kokosowej bitej śmietany lub z wybranymi wegańskimi lodami.
Jak należy przechowywać wegańskie ciasto pekanowe?
Wegańskie ciasto pekan powinno być przechowywane w lodówce, zawinięte w folię. Można go również zamrozić i cieszyć się nim w późniejszym czasie. Tylko upewnij się, że pozwolisz ciastu całkowicie ostygnąć, zanim zawiniesz je w folię i schowasz w zamrażarce. Jeśli podobał Ci się ten przepis, sprawdź więcej naszych wegańskich przepisów na Święto Dziękczynienia, a także nasze wegańskie dania dodatkowe na Święto Dziękczynienia.
-Sammi DiVito, Taste of Home Assistant Editor
Nutrition Facts
1 sztuka: 563 kalorie, 37g tłuszczu (18g tłuszczu nasyconego), 0 cholesterolu, 228mg sodu, 58g węglowodanów (31g cukrów, 3g błonnika), 5g białka.
Polecane Wideo
ⓘ