Zrób wrażenie na wszystkich domownikach dzięki zwodniczo prostemu przepisowi Joanny Gaines na tłuste warstwy

tmp_gfIAKF_25adba80a5aa5a08_IMG_5900_Original.jpeg

Czy kiedykolwiek miałeś ochotę na coś ciepłego, słonego i maślanego, ale nie jesteś pewien, co zrobić? Joanna Gaines’s fatayer może to naprawić. Przepis, który Gaines przedstawiła w pierwszym odcinku swojego programu kulinarnego Magnolia Table, to klasyczny libański placek mięsny, który zaspokoi wszystkie twoje kubki smakowe.

Choć początkowo obawiałam się, że te pikantne ciastka mogą zbytnio wykraczać poza moją strefę komfortu w zakresie umiejętności kulinarnych, byłam zaskoczona tym, jak proste było ich przygotowanie. Nadzienie tłuszczowe jest tak proste, jak podsmażenie kilku składników na patelni, a zewnętrzne ciasto zrobione jest z herbatników Pillsbury Grands! Southern Homestyle Original Biscuits. Ponieważ herbatniki są już porcjowane, wystarczy je tylko zwinąć, napełnić i zamknąć. Po posmarowaniu wierzchu warstwy tłuszczu odrobiną roztopionego masła są gotowe do wstawienia do piekarnika.

Z podanego przepisu wychodzą 24 fatayer, co odpowiada mniej więcej 8-10 porcjom. Nie przejmuj się, jeśli nie możesz zjeść ich wszystkich w ciągu jednego wieczoru, ponieważ można je odgrzewać przez cały tydzień. A jeśli chcesz zrobić z nich pełnowartościowy posiłek, polecam libańską sałatkę Gainesa jako idealny dodatek.

Składniki

  1. 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek extra virgin
    1/4 szklanki mielonej białej cebuli
    2 funty mielonej wołowiny (80% chudej)
    2 filiżanki rozmrożonych, mrożonych, rozdrobnionych zrazów haszyszowych
    2 filiżanki tartego sera Cheddar w torebce (około 8 uncji)
    1 łyżeczka soli koszernej
    1 łyżeczka soli czosnkowej
    1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu, plus więcej w razie potrzeby
    3 puszki 16,3 uncji chłodzonych herbatników Pillsbury Grands! Southern Homestyle Original Biscuits
    Mąka uniwersalna, na blat roboczy
    4 łyżki stołowe (1/2 laski) solonego masła, roztopionego

Wskazówki

  1. Ustawić stojaki w górnej trzeciej i środkowej części piekarnika i nagrzać go do 350 stopni. Dwie blachy do pieczenia wyłożyć papierem pergaminowym.
  2. Na dużej patelni rozgrzać olej na średnio-wysokim ogniu. Dodać cebulę i smażyć, często mieszając, aż zmięknie, około 3 minut. Dodać wołowinę i smażyć, często mieszając, aby rozbić mięso, aż przestanie być różowe, około 6 minut. Wylać pozostały płyn. Wymieszać z kaszą kukurydzianą, serem cheddar, 2 łyżeczkami soli i pieprzem. Wymieszać, aż mięso dobrze się połączy. Spróbować i dostosować przyprawy. Set aside.
  3. Otwórz puszki z herbatnikami i podziel ciasto na pojedyncze herbatniki (w sumie 24). Posypać powierzchnię roboczą mąką. Rozwałkuj każdy herbatnik na okrąg o średnicy około 5 1/2 cala.
  4. Na środku każdego biszkoptu umieść ok. 1/4 szklanki nadzienia mięsnego, pozostawiając ok. 1/2-calową obwódkę dookoła. Zwiń boki ciasta na trzy części i zepnij trzy szwy od podstawy do górnego środka, tak aby opakowanie utworzyło trójkąt. Nie szkodzi, jeśli mięso będzie prześwitywać przez wierzchołek.
  5. Kontynuuj napełnianie i spinanie wszystkich ciastek, układając ciastka na przygotowanych blachach do pieczenia w miarę ich formowania i umieszczając je blisko siebie, tak aby wszystkie pasowały.
  6. Posmaruj wierzchy roztopionym masłem i posyp odrobiną soli koszernej.
  7. Piecz 40 minut, wyjmij z piekarnika i ciesz się!

Informacje

Kategoria
Dania główne
Kuchnia
Śródziemnomorska/Środkowowschodnia
Plon
8-10 porcji
Czas przygotowania
30 minut
Czas gotowania
40 minut
Całkowity czas
1 godz, 9 minut, 59 sekund

Image Source: POPSUGAR Photography / Katherine McLaughlin

Exit mobile version